Az egyik kedvenc tavaszi alapanyagom.
Folyamatosan kapható a piacon, és nem is tudok ellenállni,
Anyát is sikerült jól rászoktatnom.
Álljon itt néhány nagyon finom ötlet, ami már bizonyított.
Fél órán belül bármelyik összedobható, és garantáltan nem okoznak csalódást.
Spárga buggyantott-tojással, parmezánnal és vajjal
Egyszerű és nagyszerű.
Kelleni fog:
- 6-8 spárga/fő, vegyesen fehér és zöld
- 1 tojás adagonként
- marék parmezán
- 1 ek vaj
- apró gerezd fokhagyma
- 2 ek fehérborecet
- 1 ek rizsecet
- só/bors
- pirítós
Spárgát, miután a fás részektől megszabadultam, felteszem főni a fehérborecetes sós vízben, én kicsitroppanósan szeretem, kb 10 perc.
Vizet forralok egy másik lábosban is, belerakom a rizsecetet és megsózom.
Merőkanálba, vagy kávéscsészébe töröm a tojásokat egyenként és így teszem a vízbe.
Éppen annyira főzöm gyöngyöző vízben, hogy a sárgája még folyós maradjon.
A spárgákat még forrón tányérra teszem, apró kockákban rárakom a vajat,
mellé teszem a tojást, sózom borsozom és megszórom parmezánnal.
Fokhagymás pirítóssal tálalom.
Blansírozott spárga hollandival
Alapanyagok (1adaghoz):
- 6-8 spárga vegyesen
- kanál rizsecet
- só,bors
A hollandihoz:
- 50g vaj
- 1 tojássárga
- löttyintés tej
- só
- néhány csepp citrom
Spárgákat meghámozom, 8-10 percig blansírozom.
A mártáshoz vajat olvasztok, vízgőz felett habverővel felverem a tejet és a tojássárgáját, ízesítem a citrommal csipet sóval és borssal, majd finoman hozzá csurgatom a forró vajat.
Keverni kell, mint az őrült, különben rántotta lesz…
Ha összeállt, azonnal tálalom.
Nem garantálom, hogy nem írok folytatást.
Addig is próbáljátok ki, ezeket.
Megéri.