Eszünk-iszunk-beszólunk

GerillaGasztro

GerillaGasztro

Steakparádé

Röpködnek a tomahawk-ok

2017. április 23. - GerilLaca

Voltam a steakesnél, lapockát venni, hogy megsüssem jól.

Mentségemre legyen mondva, azt is vettem, majd arról később, csak ma disznót vágtunk, és rottyon vagyok, egyelőre mélán bambulom ahogy a fekete betűk gyűlnek a papíron na :)

(EU konform volt, nem kell betojni élvezte a disznó is, tiszta wellness... :))

r9fi1.JPG

 

Szóval, rákérdeztem mi az, mondtam vágjon egyet (így megy ez), kettő lett belőle,

Anyára is gondoltam, de ő fogyózik és utál ezért, sebaj, majd letúrázza.

Gyönyörű darab, hibátlanul érlelve, én kapásból híztam vagy 2 kilót :)

p1080886.JPG

Nagy faxnit ezzel sem csináltam, tökéletes alapanyagnak nem kell kunszt.

Minden oldalára csináltam kérget, a csontosra is, állítva is megminden.

200 fokos sütőbe került mindezek után kb 15 percre, mi mediumot szeretünk, 

tessék odavigyázni, aki rare-t szeretne fogja vissza magát.

Köretnek szerintem nem kellenek nagy horderejű dolgok, nálunk saláta volt kis citrusos vinagret-vel és

friss spenót forró vajban átforgatva (na jó, ez nagyot szólt, idei első spenót, imádjuk).

tomahawk.jpg

Mindenkinek bátran ajánlom, ez nem a méregdrága marhahús kategória, ráadásul egy ilyen szelet, nagyétkű embernek is bőséges vacsora, mindemellett isteni!

Jó étvágyat!

 

 

Húsvéthétfős haláltúra Gerillamódra

A következő posztot Anya jegyzi.

Mindig is szerettünk kirándulni. Amikor gyerekeink lettek, kicsit vissza kellett venni a tempóból és a távokból, de egyre többet merünk már bevállalni, hogy a legkisebb is elmúlt már 4.

A húsvéthétfőslocsolókelőlelszökős kirándulásoknak évtizedes hagyománya van immár, az útvonal évek óta változatlan. Bár a locsolás visszasettenkedett az utóbbi években, de legalább kiszellőzik a hölgyek feje, mire hazaérünk :-)

Pilisszentiván Villa Negrától indulunk. A locsolkodás miatt - és hogy bevárjunk mindenkit - jó sokat időzünk.

Aztán indulás a NagySzénásra. Ha kevesebb gyerek van velünk, akkor a Magaskő (Ördög-torony) érintésével, most azonban a lankásabb utat választottuk, mely jobbról kerüli meg a sziklát.

Utána hosszan megyünk felfelé, hogy elérjük a Nagyszénás 550 m-es tetejét. Innen gyönyörű panoráma nyílik minden irányba.szenas1_1.jpg

szenas2_masolata_masolata_1.jpg

 

A Nagyszénási menedékház hűlt helye mellett remek ebédelőhely van asztalokkal, itt szintén elidőzünk egy kicsit a csapattal. Előkerülnek a főtt tojások, és a húsvéti sonka maradékából készített remekművek. Sajnos a kirándulók többsége nem tartja be a természetjárás legalapvetőbb szabályait sem, ezért nagyon sok a szemét itt. Számomra érthetetlen, hogy miért nem lehet kinevezni egy zacskót szemetesnek, abban gyűjteni a kiürült csomagolóanyagokat. Ha nincs szemeteskosár a közelben (és persze nincs), akkor pedig szépen magunkkal visszük addig, míg a következő kukába ki nem tudjuk dobni, még ha az kilométerekre van is...

Utunkat folytatjuk a Zsíros-hegyre , ahol a szomját olthatja a megfáradt vándor a Muflon-itatóban

A visszaúton az Antónia árkot választjuk, ahonnan a piros jelzést követve jutunk vissza a Jági-tó érintésével a Villa Negrához Pilisszentivánra.

Házi biológusunknak köszönhetően a gyerekek ismerkednek a virágokkal, erdei ehető növényekkel: salátaboglárka, sóskaborbolya, hárslevél..

Utunk 14 km volt oda-vissza, kb. 350 szintemelkedéssel. A kirándulás mindennel együtt 11 óra volt (gyülekezés, gyönyörködés, ebéd, lazítás, stb), amiből maga a túrázás nettó 4,5 óra.

Vargányás savanykás krumplileves

Téltábornok támad

Téltábornok összeszedte utolsó seregét és teljes erőből támad.

Odaseneki, egyszercsak hazaér a jóember, és jól kifagyva odarak valami olyat a tűzhelyre, amitől átmelegszik szegény.

Hazafelé össze is állt a fejemben a nyílt hadüzenet; savanykás krumplileves vargányával.

Kemény, mint Chuck Norris ökle és legalább olyan rezzenéstelen és tiszteletet parancsoló, mint Steven Segal tekintete.

Össze kell dobálni ezeket:

  • 3 maréknyi krumpli
  • 1 marék felkarikázott házikolbász
  • fél marék szárított vargánya
  • 2-3 babér (Forum Romanum bokrairól...)
  • kis fej hagyma aprózva
  • gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • kanál zsír
  • tk liszt
  • 4 ek tejföl
  • házi savanyított cseresznyepaprika

krumplileves.jpg

Kanál zsíron a hagymát megpirítom, rádobom a felkarikázott kolbászt.

Mehet rá az apróra vágott fokhagyma,majd felöntöm vízzel.

Hozzáadom a kockázott krumplit, babért, sót, borsot, vargányát.

Ha a krumpli már majdnem puha, elkeverem a lisztet a tejföllel és hozzáadom a leveshez.

Ha a burgonya megpuhult, kész.

Én kollegám ötlete alapján a cseresznyepaprika levével savanyítom, 1 cseresznyepaprikát is teszek bele.

Kenyeret is adok mellé.

Ennyi, nem több.

krumpileves1.jpg

Totális háború!

süti beállítások módosítása