Eszünk-iszunk-beszólunk

GerillaGasztro

Nepáli apróhús

(Kenyai)

2017. május 19. - GerilLaca

Kiváló étel, fantasztikus családösszetartó kultusz, egyben egészséges kaja.

Ha a gyerkőcöd nem eszi a répát, próbálkozz ezzel.

Vasek barátom "hozta", amikor véletlenek kesze-kusza sorozata kapcsán kijutott Nepálba.

Érdemes elolvasni, jó kis történet.

Én már a "hungarizált" verzióból ettem, hazai hozzávalókból, az ízvilág azonban megmaradt, nagy családi kedvenccé nőtte ki magát.

Ennek ékes bizonyítéka nálunk az, ha átneveződik, önálló életre kel, ez szinte azonnal megtörtént Anya nyelvbotlása folytán, így gyermekeim már "kenyaiként" ismerik.

Röviden összefoglalva rizs, pirított zöldségek, és pirított hús, mentás-masalás kefírrel tálalva.

Jellemzően szabadtűzön (tárcsán) készítem, minden mindennel helyettesíthető, de ez az én drága barátomtól tanult "autentikus" recept, ami azért sütésről-sütésre, pálinkáról-pálinkára finomodik...

 Hozzávalók (4 főre):

  • 40 dkg sárgarépa, ugyanennyi fehérrépa hámozva, felcsíkozva (3mm*3mm*100mm)
  • 50 dkg sertésszűz felkockázva
  • 2 fokhagyma apróra vágva
  • 3 nagy fej hagyma félbevágva, karikázva
  • rizs
  • 0,5 l kefír
  • csokor menta
  • só,bors

Fűszerkeverék (eredeti már elfogyott, kikevertem):

  • 1 ek garam masala
  • 1 ek piros masala
  • 1 ek tandoori masala

 20170513_121239.jpg

Elkészítés:

A húst összekeverem a fokhagymával és egy kanál fűszerkeverékkel, sózom félreteszem.

Odateszem a rizst kevés sóval, csipet kurkumával.

A pirítandó dolgokat egymás után készítem.

Felmelegítem a tárcsát kevés olajjal, a hagymával kezdek, csipet sóval barnára pirítom, nem baj ha odakap, tálba szedem.

Áttörlöm az edényt mehetnek a répák, kicsit megpirítom, szórok rá a fűszerkeverékből, megsózom, megkaramellizálom.

A hús hasonló sorsra jut, nem kell kiszárítani, ha elég apróra vágjuk, hamar megpirul.

A kefírt összekeverem az apróra vágott mentával, enyhén sózom, szórok rá a fűszeből és összekeverem az öntetet.

Nálunk tálakban kerülnek az asztal közepére a tételek és "szabad rablás" van.

Maradék nem szokott lenni.

Jó étvágyat! 

 20170513_124108.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://budapestgerillagasztro.blog.hu/api/trackback/id/tr6112519809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.